ACM kijkt of energie-opslag aantrekkelijker moet worden

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken hoe de tarieven voor stroomtransport moeten worden aangepast om energie-opslag aantrekkelijker te maken. Opslag van elektriciteit in bijvoorbeeld grote batterijsystemen kan een grote rol spelen bij het toekomstbestendig maken van het Nederlandse stroomnet, maar de regels kunnen aanleg daarvan minder interessant maken.

Ons stroomnet is ingericht voor een continue stroomlevering, zoals met grote energiecentrales mogelijk is. Door de overstap naar steeds meer groene stroom ontstaan veel meer pieken en dalen in de levering en die kunnen worden opgevangen met energie-opslagsystemen. Dat kunnen batterijen zijn, maar energie kan ook omgezet worden in bijvoorbeeld waterstof. Als er meer vraag naar stroom is dan er wordt aangeboden, kunnen de systemen snel extra energie aanleveren.

Zo’n energie-opslagsysteem moet gevuld worden met stroom. Zodra dat gebeurt moet daarvoor hetzelfde tarief worden betaald als iedere afnemer van stroom, zoals een bedrijf of een huishouden, terwijl die stroom niet gebruikt wordt, maar opgeslagen. Die kosten kunnen de aanleg van dergelijke systemen onaantrekkelijk maken. Ook een speciale toeslag speelt daarbij een rol. Door de manier waarop bijvoorbeeld batterijen werken is die toeslag elke maand hoog.

Verder bestaat er nog geen specifieke regelgeving voor energie-opslag, wat volgens de ACM tot problemen kan leiden als die uiteindelijk niet passend is. Ook moet voor de energiesystemen in sommige gevallen zowel bij het opladen als leveren energiebelasting worden betaald, stelt de toezichthouder. Voor die dubbele belasting moet de regering een oplossing bedenken.

De ACM is begonnen aan een nader onderzoek hoe de regels rond transporttarieven kunnen worden aangepast. Dat wordt naar verwachting dit najaar afgerond.

Bron: https://nieuws.nl/economie/20210910/acm-kijkt-of-energie-opslag-aantrekkelijker-moet-worden/

ACM kijkt of energie-opslag aantrekkelijker moet worden

You also might like

08 april 2022

Covolt beheert vanaf 2022 het technische asset management van in totaal 19 PV-installaties met een geïnstalleerd vermogen van 19,7MWp bij Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Waternet levert drinkwater in Amsterdam en omgeving. En in het gebied van Waterschap Amstel Gooi en Vecht werkt Waternet namens het waterschap aan sterke dijken en schoon water.  Na de […]

Lees meer
28 maart 2022

Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 megawattpiek is Solisplan niet de grootste installateur en epc-contractor van Nederland,maar ook zeker niet de kleinste. Eigenaar Teun van Sinten is niet zonder ambitie. Dat blijkt ook uit de oprichting van Covolt. Daarmee richt hij zich op het maximaliseren van het rendement van zonne-energiesystemen. ‘Het plaatsen van een […]

Lees meer
04 februari 2022

Energy Storage NL wil dat Nederland een Routekaart Energieopslag ontwikkelt met daarin een beleidskader voor een versnelde inzet van energieopslagtechnologie; inclusief een subsidie voor de thuisbatterij. Dat pleidooi doet de koepelorganisatie voor energieopslagbedrijven in een position paper als bijdrage aan het rondetafelgesprek Elektriciteitsnet dat deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer. Nederland loopt achter De […]

Lees meer