Energiebedrijven moesten in augustus soms een negatieve prijs hanteren op hun stroom

Nederlandse energieproducenten moeten in de zomermaanden steeds vaker betalen voor de elektriciteit die ze leveren. Dit komt doordat het aandeel duurzame energie steeds groter wordt, vooral vanwege de groei van het aantal zonnepanelen en windparken op zee.

Soms is het aanbod dan groter dan de vraag, waardoor de prijs negatief wordt. In augustus moesten energiebedrijven op sommige momenten 70 euro per megawattuur toeleggen, meldt het FD op basis van cijfers van energieopwek.nl.

Een andere oorzaak is dat in augustus veel Nederlanders op vakantie zijn, waardoor ze minder elektriciteit consumeren. Ook verbruiken veel fabrieken minder energie, terwijl het aanbod van met name zon midden op de dag vaak groot is. Als het dan ook nog hard waait, is er soms te veel aanbod van elektriciteit en kan de prijs negatief worden. Meestal gaat het om niet meer dan enkele uren.

Als de vraag naar elektriciteit de komende jaren niet sterk groeit, zal er vaker sprake zijn van negatieve prijzen. Dat kan investeringen in nieuwe duurzame energiebronnen belemmeren. Daarom pleiten energiebedrijven en diverse onderzoekers voor meer subsidie op het bouwen van industriële elektrische installaties. Te denken valt aan bijvoorbeeld elektrische boilers voor industriële processen of voor het verwarmen van water voor huishoudens.

Onder meer Vattenfall wil zo’n megaboiler bouwen bij zijn gascentrales in Diemen, maar een dergelijke installatie kan op dit moment nauwelijks rendabel draaien. Het energieconcern wil dat warmte van de e-boiler die is gemaakt met groene stroom ook als duurzaam wordt meegeteld. Nu is dat nog niet zo.

In augustus bereikte het aandeel duurzame energie een nieuw record: 15,5 procent van de verbruikte energie (dus niet alleen elektriciteit, maar ook energie verbruikt voor bijvoorbeeld transport en verwarming) was hernieuwbaar.

 

Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/energiebedrijven-moesten-in-augustus-soms-een-negatieve-prijs-hanteren-op-hun-stroom~b5cb4cd4/

Energiebedrijven moesten in augustus soms een negatieve prijs hanteren op hun stroom

You also might like

08 april 2022

Covolt beheert vanaf 2022 het technische asset management van in totaal 19 PV-installaties met een geïnstalleerd vermogen van 19,7MWp bij Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Waternet levert drinkwater in Amsterdam en omgeving. En in het gebied van Waterschap Amstel Gooi en Vecht werkt Waternet namens het waterschap aan sterke dijken en schoon water.  Na de […]

Lees meer
28 maart 2022

Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 megawattpiek is Solisplan niet de grootste installateur en epc-contractor van Nederland,maar ook zeker niet de kleinste. Eigenaar Teun van Sinten is niet zonder ambitie. Dat blijkt ook uit de oprichting van Covolt. Daarmee richt hij zich op het maximaliseren van het rendement van zonne-energiesystemen. ‘Het plaatsen van een […]

Lees meer
04 februari 2022

Energy Storage NL wil dat Nederland een Routekaart Energieopslag ontwikkelt met daarin een beleidskader voor een versnelde inzet van energieopslagtechnologie; inclusief een subsidie voor de thuisbatterij. Dat pleidooi doet de koepelorganisatie voor energieopslagbedrijven in een position paper als bijdrage aan het rondetafelgesprek Elektriciteitsnet dat deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer. Nederland loopt achter De […]

Lees meer