2 mei 2025
Slimme energie-aansturing begint bij data, maar eindigt bij inzicht

Bij Covolt sturen we duurzame energie-installaties aan:
zonnepanelen, batterijen en binnenkort ook laadpalen. Het doel is om maximaal rendement uit energie te halen. Dit doen we met slimme algoritmes die draaien in de cloud en communiceren met lokale Electric Control Units (ECU’s). Deze ECU’s draaien op locatie bij de installatie. Al deze beslissingen en berekeningen leggen we vast: we loggen precies welk commando wanneer is gestuurd en tegelijkertijd verzamelen de ECU’s meetdata van de installatie. Denk hierbij aan de actuele opwek, verbruik, netlevering en batterijstatus. Deze gegevens sturen we terug naar onze servers voor analyse. Dit gebeurt met een hoge resolutie: elke 10 seconden sturen én ontvangen we nieuwe gegevens van inmiddels ruim 650 installaties.

Dat levert een enorme hoeveelheid data op. Maar data alleen is niet genoeg. Om er echt waarde uit te halen, hebben we bij Covolt geautomatiseerde rapportage-pipelines ontwikkeld. Deze systemen verwerken de ruwe data tot overzichtelijke rapportages, waarmee we aantonen wat onze slimme sturing daadwerkelijk heeft opgeleverd.

Rapportages per producttype

Onze rapportage-pipelines aggregeren de ruwe log data tot kwartier- en dagdata, welke vervolgens gebruikt worden voor de generatie van onze rapportages. Wij genereren rapportages per product van onze dienstverlening.

Curtailment

Bij curtailment sturen we PV-installaties tijdelijk af op momenten dat de elektriciteitsprijs ongunstig is, bijvoorbeeld bij negatieve prijzen, om zo terugleverkosten te voorkomen. In onze rapportages tonen we hoeveel kWh er is opgewekt door de zonne-installatie, en wat daarvan de geschatte opbrengst was op basis van de geldende Day-Ahead prijzen.

Daarnaast berekenen we de toegevoegde waarde van onze sturing: wat is er financieel bespaard doordat de installatie is uitgeschakeld tijdens deze ongunstige momenten? Omdat we tijdens curtailment de daadwerkelijke opwek niet kunnen meten, de installatie staat immers uit, maken we een inschatting van de gemiste productie.

Daarvoor gebruiken we KNMI-instralingsdata, afkomstig van weerstations verspreid over Nederland. Op basis van de locatie en capaciteit van de installatie berekenen we zo een realistische schatting van wat er anders zou zijn opgewekt. Voor de financiële verrekening gebruiken we de geldende onbalansprijzen op de momenten van curtailment.

Batterijsturing

Bij Covolt sturen we batterijen aan op basis van prijsprikkels op de onbalansmarkt. Dat betekent dat we batterijen automatisch laten laden wanneer de onbalansprijzen laag zijn, en ontladen wanneer deze hoog zijn, met als doel een zo hoog mogelijk financieel rendement te behalen.

In onze rapportages tonen we per dag hoeveel energie is geladen en ontladen, en tegen welke onbalansprijzen dit is gebeurd. Zo krijgen klanten inzicht in de toegevoegde waarde van onze sturing en in het volume van de batterijactiviteiten.

Meetgegevens met betrekking tot batterijactiviteiten halen wij rechtstreeks uit de batterij. Dit kan soms afwijken van de officiële data uit de meter of facturatie, bijvoorbeeld door interne verliezen van de batterij (zoals voor temperatuurregeling) of doordat er andere apparaten actief zijn op dezelfde aansluiting.

Verder uitbreiden

Ons streven is om voor elk onderdeel van onze dienstverlening rapportages aan te bieden. Daarom breiden we onze rapportagecapaciteit momenteel uit naar twee nieuwe producten van onze dienstverlening:

CPO (Charge Point Operator): Voor klanten met laadpalen ontwikkelen we rapportages die inzicht geven in laadvolumes. Daarnaast brengen we het aantal opgewekte HBE’s (Hernieuwbare Brandstofeenheden) in kaart. Een HBE vertegenwoordigt een financiële waarde en wordt toegekend voor duurzaam geladen stroom, bijvoorbeeld rechtstreeks uit PV-productie.

Nominatie: Bij ons nominatieproduct bieden we dagelijks energie in op de markt, op basis van voorspellingen van levering en teruglevering per aansluiting. De rapportages die we hiervoor ontwikkelen laten niet alleen zien welke biedingen we hebben gedaan, maar ook hoe accuraat deze uiteindelijk waren ten opzichte van de daadwerkelijke energiestromen.

Door Fabian van Gendt
Rendement is maatwerk

Ontdek wat we
nog meer voor
je kunnen doen

Samen met jou bepalen we de benodigde combinatie van services die aansluiten op je specifieke behoeften en doelstellingen. Ongeacht of je nu, bijvoorbeeld, een agrariër of een groot vastgoedbeheerder bent.